Digitale Portofoons

De laatste jaren neemt het digitale portofoonverkeer stormachtig toe. Kenwood en Motorola hebben een aantal zeer goede digitale portofoons geïntroduceerd, tegen een tarief wat prima concurreert met analoge toestellen. Het voordeel van de nieuwe modellen (Kenwood TK3401d, TK-D240, TK-D340 en Motorola DP1400, SL1600DP4401 Ex) is dat deze zowel analoog als digitaal geprogrammeerd kunnen worden. Dit maakt het gemakkelijk om gefaseerd over te stappen van analoge naar digitale portofoons. 

Verschil analoge en digitale portofoons

Portofoonverkeer is altijd gestoeld geweest op analoge verbindingen. Analoge portofoons vormen dus dé bewezen technologie. Gebruikers van analoge portofoons zijn gewend aan de kleine ruis op de lijn en de bijbehorende geluidskwaliteit. Digitale portofoons staan in principe voor een ruisloze heldere verbinding. Uw gesproken bericht wordt feitelijk opgeknipt en in minuscule pakketjes verstuurd en 'aan de andere kant' weer aan elkaar geplakt tot een verstaanbare boodschap. De kans op verstoring is bij verzending van veel kleine pakketjes minder groot dan bij verzending van 1 lange boodschap. Dat maakt ruisvrije communicatie mogelijk.

Verder is analoog portofoonverkeer met de juiste apparatuur eenvoudig af te luisteren. Dat is bij digitaal portofoonverkeer een heel stuk lastiger. 

Voordelen digitale portofoons:

  • Betere spraakkwaliteit
  • Meerdere zones te programmeren
  • Moeilijk afluisterbaar
  • Groter bereik.