Vragen?

Hieronder vindt u een selectie van vaak gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet bij of is het antwoord nog niet helder, neem dan gerust contact met ons op.

Wat is het verschil tussen analoge en digitale portofoons?

Het verschil tussen analoge en digitale portofoons is eigenlijk het verschil tussen oude (bewezen) technologie en nieuwe technologie. Op onze website geven we een toelichting op digitale en analoge portofoons. Meest belangrijke onderscheid is dat digitaal portofoonverkeer in principe ruisvrij is, moeilijk afluisterbaar is en een beter bereik heeft. 

Moet ik bij huur ook borg betalen?

Hoewel de apparatuur natuurlijk een behoorlijke waarde vertegenwoordigt, betaalt u bij Hoekstra Portofoons geen borg bij het huren van portofoons en accessoires.

Wanneer kan ik de gehuurde portofoons verwachten?

Voor verzending van de portofoons maakt Portofoon.nl gebruik van aangetekende verzending via PostNL pakketdiensten. Aflevering geschiedt standaard op een werkdag en indien mogelijk hanteren wij een speling van 2 werkdagen. Dit betekent dat portofoons die op zaterdag gebruikt worden, door ons op woensdag verstuurd worden. Portofoons die op vrijdag gebruikt worden, versturen wij op dinsdag, etc. Na verzending sturen wij u een email met daarin de track & trace informatie van de zending. U kunt dan zelf de zending volgen. Normaal gesproken worden pakketten de volgende werkdag afgeleverd, maar mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan is er altijd ruimte voor een tweede aflevermogelijkheid. Kortom, wij zorgen ervoor dat gehuurde portofoons tijdig bij u zijn.

Hoe werkt het met retour sturen van gehuurde portofoons?

Na afloop van de huurperiode kunt u de portofoons met het bijgeleverde retourformulier afleveren bij een postkantoor of postagentschap van PostNL. U hoeft dan verder niets meer te betalen. De medewerker van PostNL overhandigt u een verzendbewijs, wat u vervolgens moet bewaren of waarvan u het pakketnummer kunt mailen naar . Mocht er bij de verwerking door PostNL iets mis gaan, dan is het betreffende pakketnummer nodig om het pakket te kunnen traceren.

Wat is het verschil tussen de headsets/oortjes

De meestgebruikte headsets zijn de surveillance headsets; de headsets met doorzichtig slangetje en dopje in het oor. Niet iedereen vindt het altijd prettig om gedurende langere tijd met een dopje in het oor rond te lopen. Als alternatief is er dan een headset met soepele oorschelp. Deze schelp wordt om de oorschelp geplaatst en brengt de gesproken boodschap dus ook direct in de gehoorgang. Beide headsets hebben een kleine microfoon die aan de revers geclipt kan worden. De microfoon heeft een zendknop en wanneer u die indrukt, kunt u een boodschap inspreken.

Als alternatief heeft Hoekstra portofoons bij de verhuur ook nog een handmicrofoon/speakermicrofoon in het pakket zitten. Handig bij opbouw/afbouwwerkzaamheden of voor situaties waarin het geen probleem is, dat omstanders de boodschap horen. Denk hierbij aan verkeersregelaars of werkzaamheden in de bouw en industrie.

Wat is een basispost en wanneer heb ik die nodig

Een basispost of vaste post bestaat uit een mobilofoon met 220V stroomaansluiting. Deze basispost is standaard voorzien van handmicrofoon, kleefvoetantenne en kabel. De basispost wordt vooral ingezet bij grotere evenementen, waarbij vanuit een centrale locatie (commandopost) het portofoonverkeer gecoördineerd wordt. De basispost heeft meer zendvermogen dan een portofoon en kan de portofoons dus altijd goed bereiken. De centralist (CP) heeft de beschikking over een goede handmicrofoon. Desgewenst kan de basispost ook uitgevoerd worden met een tafelmicrofoon.

Wat is een repeater en wanneer heb ik die nodig?

Een ander woord voor repeater is steunzender. De repeater wordt ingezet op het moment dat de onderlinge afstanden voor rechtstreeks portofoonverkeer te groot worden. Op dat moment wordt op een centraal punt in het dekkingsgebied een antenne opgesteld (liefst op een hoog punt), waarmee als het ware een paraplu over het gebied gelegd wordt. Het portofoonsignaal wordt door de repeaterantenne ontvangen en via een andere frequentie opnieuw uitgezonden. Hierbij wordt dan ook wel de term duplex gebruikt. Zenden en ontvangen verlopen via 2 verschillende frequenties (duplex). Dit in tegenstelling tot normaal portofoonverkeer, waarbij zenden en ontvangen via 1 frequentie verloopt (simplex). Doordat de repeaterantenne centraal en hoog staat, kan het bereik van de portofoons enorm vergroot worden.

Hoe werkt het opzetten en afbouwen van een repeater?

Hoekstra Portofoons wil huren graag gemakkelijk maken. Het opzetten en afbouwen van een repeater is dan ook eenvoudig.  Gereedschap of enorme technische kennis is hiervoor niet nodig. Het is van belang dat de repeaterantenne op een hoog punt komt te staan en dan centraal in het dekkingsgebied. Voor het opzetten van de antenne heeft u alleen wat tiewraps, touw of spanbanden nodig. U schuift de meegeleverde stokken in elkaar. De antenne kan uit de houder gedraaid worden en vervolgens vanaf de andere zijde er opnieuw ingedraaid worden. Daarna draait u de kabel aan de antenne (past maar op 1 manier) en vervolgens sluit u het andere einde van de kabel aan op de repeater (past ook maar op 1 manier). Vervolgens stopt u de stekker van de repeater in het stopcontact en beschikt u, afhankelijk van het type, over 1 of 2 versterkte portofoonkanalen. 

Ik heb het pakket niet ontvangen, wat nu?

Hoekstra Portofoons werkt voor verzending standaard met levering via PostNL pakketdienst. Als de zending bij ons de deur uit is, ontvangt u een mailtje met de track & trace informatie. U kunt dan zelf zien wanneer het pakket aangeboden gaat worden en mogelijk kunt u hiervoor een aangepast levermoment selecteren. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan met de levering, bel dan met 0513-462638 of 06-29055685. Wij bekijken dan met u, hoe we u alsnog van dienst kunnen zijn.

Hoe vraag ik een licentie aan bij Agentschap Telecom?

Om portofoons met extra zendvermogen te mogen gebruiken, heeft u een licentie van Agentschap Telecom nodig. Als u portofoons bij ons huurt, dan is dat allemaal automatisch geregeld, maar u portofoons met extra zendvermogen wilt kopen, dan moet u zelf een licentie aanvragen. Dat kan via het formulier op de website van Agentschap Telecom. Wanneer u de portofoons via Hoekstra heeft aangeschaft, ondersteunen we u graag bij het invullen van de aanvraag.